Pali Andjeli i Poneki Trag Svetlosti

...kad nemas kud, idi tragom svetlosti...
 
PrijemPrijem  KalendarKalendar  FAQ - Često Postavljana PitanjaFAQ - Često Postavljana Pitanja  TražiTraži  Registruj seRegistruj se  PristupiPristupi  
Delite | .
 

 Jagnjetina i ovčetina

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
Idi na stranu : 1, 2  Sledeći
AutorPoruka

CiciBan
Moderator
Moderator

Broj poruka: 13884
Points: 14585
Reputation: 35
Datum upisa: 30.04.2013
Lokacija: Zemlja čuda

PočaljiNaslov: Jagnjetina i ovčetina   Pon 13 Maj - 7:56



CRNOGORSKA KASTRADINA

- oko 600 gr ovčijeg mesa isečenog na komade
- 150 gr suve slanine
- 2 glavice slatkog kupusa isečene na kriške
- 2 glavice crnog luka
- oko 400 gr krompira
- biber i so

Sve naliti vodom i kuvati na tihoj vatri, na kraju dodati krompir i nastaviti sa kuvanjem dok se krompir ne skuva i jelo ne zgusne.


DUBROVAČKA KAŠTRADINA

- 1 kg suve ovčetine isečene na komade
- 1 kg raštana ili kupusa, krupno sečen
- 1 kg krompira
- 0,5 dl maslinovog ulja, so
- čaša belog vina

Meso naliti vodom i kuvati oko 30 minuta. Dodati ostale namirnice, začiniti i kuvati još 30 minuta. Na kraju dodati vino.



divinum dare, humanum accipere
Nazad na vrh Ići dole

CiciBan
Moderator
Moderator

Broj poruka: 13884
Points: 14585
Reputation: 35
Datum upisa: 30.04.2013
Lokacija: Zemlja čuda

PočaljiNaslov: Re: Jagnjetina i ovčetina   Pon 13 Maj - 7:58

TURSKA JAGNJETINA sa patlidžanom

Ražnjice od mesa i patlidžana ispržiti sa svih strana, staviti ih u vatrostalnu posudu, prekriti ostalim sastojcima i staviti u rernu da se dopeče.

- 1 kg jagnjetine bez kostiju isečene na komade
- 10 manjih plavih patlidžana isečenih na kocke
- 4 kašike putera
- 3 paradajza, krupno sečena
- 5 paprika
- 8 glavica crnog luka
- so.



ŠPANSKA JAGNJETINA

Upržiti na ulju luk i meso, dodati papriku, začiniti i kratko propržiti. Naliti vinom, dodati malo tople vode i dinstati na tihoj vatri dok meso ne omekša. Na kraju dodati izrestovanu džigericu i produžiti sa dinstanjem dok saft ne postane gust.

- 1 kg jagnjećeg mesa isečenog na manje komade
- jagnjeća džigerica, iseckana i restovana
- 1 dl maslinovog ulja
- krupna crvena paprika
- 4 čena belog luka
- 1 čaša crnog vina
- so.



divinum dare, humanum accipere
Nazad na vrh Ići dole

CiciBan
Moderator
Moderator

Broj poruka: 13884
Points: 14585
Reputation: 35
Datum upisa: 30.04.2013
Lokacija: Zemlja čuda

PočaljiNaslov: Re: Jagnjetina i ovčetina   Pon 13 Maj - 8:01



DURMITORSKA JAGNJETINA

Jedan od jednostavnijih načina za pripremanje pečene jagnjetine. Meso začiniti, zamastiti i staviti da se peče. Povremeno ga zalivati sopstvenim sokom. Slaninu omotati papirom i zapaliti, masnoćom koja počne da se topi sa slanine natopiti meso i vratiti u rernu.

- 1 kg jagnjetine
- oko 350 gr slanine
- masti i so.



KOKINISTO

Kokinisto je naziv za bilo koje jelo pripremljeno sa većom količinom paradajza; ovo je vrsta mesa u sosu na grčki način.

- 1 kg jagnjetine isečene na komade
- oko 600 gr oljuštenog paradajza isečenog na kockice
- 4 kašike maslinovog ulja
- 3 čena belog luka
- kašika origana
- malo rendane fete
- oko 250 gr kuvanih testenina

Meso izdinstati na ulju, dodati paradajz i ostale sastojke. Jelo kuvati 30 minuta i na kraju dodati testeninu. Gotovo jelo posuti rendanim sirom.



divinum dare, humanum accipere
Nazad na vrh Ići dole

CiciBan
Moderator
Moderator

Broj poruka: 13884
Points: 14585
Reputation: 35
Datum upisa: 30.04.2013
Lokacija: Zemlja čuda

PočaljiNaslov: Re: Jagnjetina i ovčetina   Sre 15 Maj - 12:35

DALMATINSKA JAGNJETINA NA LOVAČKI NAČIN

Meso špikovati lukom, slaninom, preliti uljem, sirćetom, začiniti biberom, ruzmarinom, posoliti i peći u rerni uz često prelivanje sokom od pečenja. Meso ostaviti da odstoji 10 minuta, iseći ga na kriške, a sok procediti. Posebno kuvati ulje, sirće, oraščić, beli luk, peršun i sok od mesa. Gotovo i servirano meso preliti prokuvanim umakom i garnirati pečenim krompirićima.

- oko 1 kg jagnjetine
- 120 gr slanine za špikovanje
- nekoliko čenova belog luka isečenih na lističe za špikovanje
- 3 do 4 zrna bibera, so, grančica ruzmarina
- za preliv: 2 kašike ulja, kašika sirćeta, malo mlevenog oraščića, 3 naseckana čena belog luka, seckani list peršuna, sok od pečenja
- 2 kašike vinskog sirćeta
- 4 kašike ulja.





divinum dare, humanum accipere
Nazad na vrh Ići dole

CiciBan
Moderator
Moderator

Broj poruka: 13884
Points: 14585
Reputation: 35
Datum upisa: 30.04.2013
Lokacija: Zemlja čuda

PočaljiNaslov: Re: Jagnjetina i ovčetina   Sre 15 Maj - 12:38

SRPSKI JAGNJEĆI BUT

- 1,5 kg jagnjećeg buta
- 250 gr slanine isečene na štapiće
- glavica belog luka, odvojeni i očišćeni čenovi
- ruzmarin, so, biber
- maslinovo ulje
- oko 500 gr mladih krompirića
- malo ruzmarina, belog luka i soli.

Jagnjeći but špikovati ruzmarinom, lukom i slaninom; umotati ga u foliju i ostaviti na hladnom mestu oko 24 sata. Krompiriće kratko propržiti sa lukom i ruzmarinom. But i krompir izručiti u pleh, preliti uljem i peći 45 minuta.


MARINIRANA GRČKA JAGNJETINA

Meso iseći na komade, posuti ga cimetom, preliti limunovim sokom, začiniti i ostaviti da odleži 10 minuta. Meso upržiti na puteru, dodati paradajz, marinat od mesa i dinstati 2 sata na tihoj vatri uz dolivanje tople vode dok meso ne omekša.

- 1 kg jagnjetine isečene na komade
- sok od limuna, so, cimet
- 3 kašike putera
- 2 šolje soka od paradajza
- peršunovo lišće.



divinum dare, humanum accipere
Nazad na vrh Ići dole

CiciBan
Moderator
Moderator

Broj poruka: 13884
Points: 14585
Reputation: 35
Datum upisa: 30.04.2013
Lokacija: Zemlja čuda

PočaljiNaslov: Re: Jagnjetina i ovčetina   Pet 17 Maj - 15:58



DALMATINSKA JAGNJETINA sa pršutom

Pršut kuvati oko 9o minuta u 2 do 3 l vode. Dodati meso, luk, šargarepu, paradajz, začiniti i kuvati još 1 sat. Kada je meso kuvano, procediti fond i u njemu skuvati domaće rezance. Kuvano meso servirati sa rezancima, krompirom ili pirinčem.

- 250 gr pršute
- 500 gr jagnjetine
- 2 šargarepe
- 2 oljuštena i iseckana paradajza
- pola glavice crnog luka
- list peršuna i celera
- domaći rezanci
- oko 3 l vode.



FRANCUSKA JAGNJEĆA PLEĆKA

Meso špikovati belim lukom, začiniti ga timijanom, lorberom, posoliti, pobiberiti, premazati uljem i peći 15 minuta na 220 stepeni. Oko mesa složiti krompir, preliti ga umakom od pavlake, naseckati puter preko mesa i peći 1 sat na 180 stepeni.

Slatku i kiselu pavlaku staviti da se zagreje to tačke ključanja, skloniti i ostaviti da odstoji preko noći. U ovako pripremljenu masu umešati jaja i preliti krompir.

- 1 jagnjeća plećka
- 2 dl kisele pavlake
- 2 dl slatke pavlake
- 4 čena belog luka
- 2 jajeta
- 2 kašike ulja
- oko 70 gr putera
- timijan, lovorov list, so, biber
- oko 1, 5 kg krompira isečenog na tanke



divinum dare, humanum accipere
Nazad na vrh Ići dole

CiciBan
Moderator
Moderator

Broj poruka: 13884
Points: 14585
Reputation: 35
Datum upisa: 30.04.2013
Lokacija: Zemlja čuda

PočaljiNaslov: Re: Jagnjetina i ovčetina   Pet 17 Maj - 16:01

PAKAJ GOŠT ke kebab

Jagnjetina marinirana u umaku, kuvana u umaku i ispečena na roštilju ili grilu.
Umutiti sve začine sa jogurtom; u polovinu dobijenog umaka dodati luk i meso i marinirati ga 1 sat; meso kuvati u drugoj polovini umaka oko 30 minuta. Meso ne sme sasvim da se skuva, a sva tečnost mora da ispari. Meso na kraju ispeći na roštilju.

- 1 kg jagnjećeg mesa isečenog na jednake komade
- 1 šolja jogurta
- 2 kašičice mlevenog korijandera
- 2 kašičice dimbira
- pola kašičice čilija u prahu
- pola kašičice garam-masale
- so
- 2 glavice seckanog crnog luka
- limunov sok i ulje.


AMERIČKI JAGNJEĆI BUT

- 1 jagnjeći but težine oko 3 kg
- pola kašičice slačice
- pola kašičice đumbira
- jedan češanj belog luka
- so i biber
- glavica crnog luka
- 1 kašika kečapa
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 kašika vorčester sosa
- brašno
- 1 kašika sirćeta
- oko 2 šolje vruće vode ili fonda

Meso začiniti đumbirom, slačicom, solju, biberom i brašnom; dodati luk, vodu i peći 30 minuta u rerni na 375 stepeni. Smanjiti temperaturu na 225 stepeni, meso premazati kečapom, sosom, uljem i sirćetom i peći još 30 minuta. Meso iseći i servirati sa proceđenim saftom od pečenja.



divinum dare, humanum accipere
Nazad na vrh Ići dole

CiciBan
Moderator
Moderator

Broj poruka: 13884
Points: 14585
Reputation: 35
Datum upisa: 30.04.2013
Lokacija: Zemlja čuda

PočaljiNaslov: Re: Jagnjetina i ovčetina   Sre 22 Maj - 12:43



SEVILJSKI KOTLETI

- 5 ovčijih kotleta
- 3 paradajza, oblanširana, oljuštena i isečena na kocke
- 3 čena belog luka
- 200 gr poparenih zelenih maslinki
- 3 kašike brašna
- 3 kašike putera
- 2 kašike paradajz-pirea
- začin, biber, so
- majčina dušica.

Kotlete ispržiti na puteru ili ulju. Na istoj masnoći upržiti luk i paradajz, dodati brašno, kratko ga propržiti, naliti vodom, sipati pire od paradajza i dinstati oko 5 minuta. Na kraju dodati kotlete, maslinke i dinstati još 5 minuta.



KINESKA JAGNJETINA

Meso marinirati 30 minuta. Na jakoj vatri pržiti povrće oko 1,5 minuta, dodati meso sa marinatom i pržiti još 2 minuta. Posebno propržiti praziluk oko 1,5 minuta i dodati ga u meso, začiniti solju, šećerom i vinom i sve pržiti još 1 minut.

- oko 700 gr jagnjećeg mesa isečenog na male i što tanje komade
- za mariniranje: 3 kašike soja-sosa, so, aleva paprika, 4 kašike ulja, 2 kašike belog vina, 2 struka praziluka
- 2 čena belog luka
- glavica crnog luka
- 2 šargarepe
- 1 kašika šećera
- 2 kašike belog vina.

Povrće seći na manje približno iste komade kao i meso.



divinum dare, humanum accipere
Nazad na vrh Ići dole

CiciBan
Moderator
Moderator

Broj poruka: 13884
Points: 14585
Reputation: 35
Datum upisa: 30.04.2013
Lokacija: Zemlja čuda

PočaljiNaslov: Re: Jagnjetina i ovčetina   Sre 22 Maj - 12:46

JEVREJSKO JAGNJE

- mlado jagnje pripremljeno za punjenje
- 1 kg pirinča, kuvan u posoljenoj vodi 10 minuta
- 3 dl ulja
- jagnjeća džigerica seckana na kockice
- 250 gr seckanog crnog luka
- 5 češnjeva belog luka
- vezica peršunovog lišća
- šolja seckane sveže nane
- kašičica cimeta
- so i biber
- pola kašičice morskog oraščića
- malo karanfilića u prahu

Upržiti na ulju crni i beli luk, dodati jagnjeću džigericu, pirinač, začiniti i napuniti jagnje. Jagnje peći oko 2 sata uz često prelivanje saftom od pečenja.


JAGNJEĆA "OSFIJA"

Upržiti džigericu, dodati pirinač, jaja i začiniti; svaku šniclu premazati ovim filom. Šnicle poredati slojevito jednu preko druge, zadnju šniclu treba špikovati slaninom; sve preliti puterom i peći u rerni uz povremeno prelivanje saftom od pečenja.

- 1 kg jagnjećeg mesa od buta; meso se popari ključalom vodom, ostavi da odstoji 15 minuta i iseče na šnicle u obliku pravougaonika
- jagnjeća džigerica
- 1oo gr slanine za špikovanje
- šolja obarenog pirinča
- so i biber
- 2 jajeta
- puter i ulje.



divinum dare, humanum accipere
Nazad na vrh Ići dole

CiciBan
Moderator
Moderator

Broj poruka: 13884
Points: 14585
Reputation: 35
Datum upisa: 30.04.2013
Lokacija: Zemlja čuda

PočaljiNaslov: Re: Jagnjetina i ovčetina   Ned 26 Maj - 2:52



TALA GOŠT

Jagnjetina marinirana i izdinstana na indijski način.
Meso marinirati najmanje 2 sata, pržiti ga poklopljeno na tihoj vatri oko 15 minuta. Na kraju dodati kašičicu garam-masale, otvoriti posudu i propržiti ga kratko na jačoj vatri.

- 1 kg jagnjećeg mesa isečenog na manje komade
- 4 kašike đumbira
- 4 usitnjene sveže zelene čili papričice
- 2 kašičice usitnjenog belog luka
- pola kašičice cili praha
- 2 kašičice soli
- kašika sveže mlevenog bibera
- ulje i garam-masala.

Garam-masala je indijski začin od uprženih začina:

- 2 kašike korijandera
- 2 kašike kima
- 1 kašičica kurkuma
- 2 kašike crnog bibera
- 1 kašika zelenog kardamom semena
- 2 kašičice cimeta
- 1 kašičica muskatnog oraščića
- 2 kašike kumina
- 1 kašičica karanfilića
- 2 kašike svežeg đumbira.


OVČIJI BUT "ŽIGO"

Meso špikovati slaninom, začiniti i ispržiti sa svih strana. Naliti ga vodom, dodati kašiku putera i peći 1 sat u rerni. Pečeni but iseći na komade, preliti ga saftom od pečenja i servirati.

- 1 kg buta
- 250 gr slanine isečene na štapiće
- so, biber
- puter i ulje.



divinum dare, humanum accipere
Nazad na vrh Ići dole

CiciBan
Moderator
Moderator

Broj poruka: 13884
Points: 14585
Reputation: 35
Datum upisa: 30.04.2013
Lokacija: Zemlja čuda

PočaljiNaslov: Re: Jagnjetina i ovčetina   Ned 26 Maj - 2:55

JAGNJETINA "NAVARA"

Ovo je neko jelo slično gulašu, ali na španski način sa jagnjećim mesom. Upržiti meso, luk, dodati alevu papriku, začiniti, naliti vodom i kuvati dok sva voda ne ispari i meso ponovo krene da se prži - dinsta. Na kraju dodati sok od limuna, peršun i dinstati još 15 minuta na tihoj vatri.

- 500 gr jagnjetine bez kostiju isečene na kocke
- 2 kašike masti
- glavica crnog luka
- oko 1,5 dl vode
- biber i so
- 2 čena belog luka
- kašicica aleve paprike
- sok od pola limuna
- malo peršunovog lišća.



ITALIJANSKA PEČENA JAGNJETINA

Meso začiniti, uvezati i ispržiti na ulju sa svih strana. Izmešati pasirani beli luk sa prezlama, uljem, senfom i bosiljkom i premazati meso. Meso peći u rerni oko sat vremena uz dolivanje bistre supe. Krompir ispržiti na puteru i servirati ga uz jagnjetinu sa bosiljkom.

- 1 kg jagnjećeg buta
- 100 gr prezli
- 3 čena belog luka
- 1 kašika senfa
- bosiljak
- so, biber
- 50 gr putera
- 7 kašika maslinovog ulja
- 2 dl bistre supe
- oko 500 gr krompira.



divinum dare, humanum accipere
Nazad na vrh Ići dole

CiciBan
Moderator
Moderator

Broj poruka: 13884
Points: 14585
Reputation: 35
Datum upisa: 30.04.2013
Lokacija: Zemlja čuda

PočaljiNaslov: Re: Jagnjetina i ovčetina   Pon 27 Maj - 19:32



JOTA

- sušena ovčetina
- mesnata slanina
- suva rebra
- 300 gr pasulja
- 250 gr ječma
- 250 gr kupusa ribanca
- aleva paprika, biber, so
- 2 glavice crnog luka
- paradajz
- malo brašna
- ulje

Skuvati pasulj, dodati ječam, luk, rebra, ovčetinu i slaninu; kada sve omekša dodati ribanac i paradajz; začiniti i povezati zaprškom.


KALJA

- 1 kg ovčetine od rebara, isečena na manju parčad i ispržena na ulju
- 2 kg svežeg kupusa isečenog na kriške
- 200 gr masnoće
- 5 čenova belog luka
- 3 paradajza isečena na kolutove
- kašika brašna
- aleva paprika, so, biber
- glavica crnog luka

Upržiti meso i luk. Složiti kupus, meso, paradajz, beli luk, začiniti i poklopljeno kuvati 2 do 3 sata uz dolivanje vode. Pri kraju kuvanja jelo zapržiti crvenom zaprškom.



divinum dare, humanum accipere
Nazad na vrh Ići dole

CiciBan
Moderator
Moderator

Broj poruka: 13884
Points: 14585
Reputation: 35
Datum upisa: 30.04.2013
Lokacija: Zemlja čuda

PočaljiNaslov: Re: Jagnjetina i ovčetina   Pon 27 Maj - 19:34

KINESKA JAGNJETINA sa mladim lukom

Propržiti na ulju đumbir, dodati meso i luk, pržiti oko 2 minuta; dodati sos od soje, vinjak, začiniti i promešati nekoliko puta. Na kraju dodati susamovo ulje i servirati.

- oko 500 gr mlade jagnjetine isečene na komadiće
- 4 kriške oljuštenog korena đumbira, sitno seckan
- oko 300 gr mladog luka isečenog ukoso na kolutiće
- 6 kašika ulja
- 2 kašike vinjaka
- 3 kašike soja sosa
- so
- 2 kašičice susamovog ulja.


KOKORECI

- 1 kg jagnjećeg mesa sitno iseckanog
- 1,5 kg iseckanih jagnjećih iznutrica
- origano, so, biber
- ovčija creva

Za ovaj grčki specijalitet izmešati prokuvane sastojke, začiniti, napuniti creva i ispeći na roštilju.



divinum dare, humanum accipere
Nazad na vrh Ići dole

CiciBan
Moderator
Moderator

Broj poruka: 13884
Points: 14585
Reputation: 35
Datum upisa: 30.04.2013
Lokacija: Zemlja čuda

PočaljiNaslov: Re: Jagnjetina i ovčetina   Uto 28 Maj - 20:00



RIGANATO

- oko 2 kg jagnjećih kotleta
- 2 kg krupno nasečenog krompira
- 5 čenova belog luka
- 4 kašike maslinovog ulja
- 4 kašike origana
- so i biber

Kotlete ili meso od buta špikovati belim lukom, premazati uljem i origanom i začiniti; ostaviti da odleži preko noći i ispeći sa krompirom na tihoj vatri 2 do 3 sata uz povremeno prelivanje sokom od pečenja.

Riganato je grčki naziv za bilo koje meso pečeno sa dosta origana.






divinum dare, humanum accipere
Nazad na vrh Ići dole

CiciBan
Moderator
Moderator

Broj poruka: 13884
Points: 14585
Reputation: 35
Datum upisa: 30.04.2013
Lokacija: Zemlja čuda

PočaljiNaslov: Re: Jagnjetina i ovčetina   Uto 28 Maj - 20:00

GRČKI SOTE

- oko 500 gr jagnjeće plećke isečene na komade
- čen belog luka
- glavica crnog luka isečenog na rebarca
- sveža nana
- 2 dl fonda od povrća
- 0,2 dl maslinovog ulja
- kašika paradajz pirea
- kašika seckanog peršuna
- so, biber
- sok od pola limuna
- 6 crne maslinke, seckane

Upržiti luk i meso, začiniti i dinstati 25 minuta; dodati paradajz, fond, sok od limuna, nanu i poklopljeno dinstati još 20 minuta. Na kraju izvaditi nanu iz jela, a dodati peršun i maslinke i servirati uz krompir pire.



divinum dare, humanum accipere
Nazad na vrh Ići dole
 

Jagnjetina i ovčetina

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Strana 1 od 2Idi na stranu : 1, 2  Sledeći

 Similar topics

-
» ZEČETINA
» Igra sa sufiksima
» JELA OD JAGNJETINE
» Jela od ovčetine

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Pali Andjeli i Poneki Trag Svetlosti  :: 
Gastronomija
 :: Slana jela
-